Červená repa je skorá stolová odroda. Koreňové plodiny je možné odstrániť z lôžka už 2,5 mesiaca po výsadbe. Majú bohatú chuť a vynikajúci vzhľad, nehnijú a nekazia sa až 9 mesiacov. Kultúra je odolná voči teplotným zmenám a reaguje na zavlažovanie a hnojivá.
Popis:
· doba zrenia — 100-105 dní, na strapec — po 80-90 dňoch;
· plody sú guľovité, hladké, tmavogaštanové;
· dužina je chrumkavá, sladká, bez krúžkov, univerzálne použiteľná;
· hmotnosť 180-250 g, priemer 12-15 cm;
· odolnosť voči streľbe, chorobám;
· stabilný výnos - 3-5 kg na 1 m2.
Aby zelenina poskytovala telu maximálny úžitok, repa sa musí správne skladovať. Aby ste to dosiahli, ihneď po vykopaní vidlami sa vrcholy narežú na 1 cm, opatrne sa očistia od nečistôt (nemôžete ich umyť, škrabať, trieť!), odniesť ich do suterénu, kde sa uložia do škatúľ alebo škatúľ s piesku. Optimálne podmienky sú teplota 2-3 stupne Celzia a vlhkosť vzduchu do 90%.
Výsadba a pestovanie repy:
semená repy môžu byť namočené na pár dní, pričom sa voda vymieňa 2-3 krát;
· od apríla do mája sa vysievajú s krokom 7-8 cm v rade a od 30 cm — v riadku;
hĺbka výsevu - 3-4 cm;
klíčenie sa očakáva po 5-7 dňoch pri teplote +10 stupňov;
· v stave 4 sa listy preriedia na vzdialenosť 15-20 cm, potom sa aplikujú dusíkaté hnojivá;
odporúča sa zalievanie raz za 5-6 dní (zastavia sa 2-3 týždne pred zberom), pletie, druhé kŕmenie sa vykonáva 2 týždne po prvom (draslík);
Repa sa zbiera pred mrazom.