Petržlen je jednoročná bylina, je cenená pre svoju unikátnu kombináciu vitamínov a stopových prvkov. Po mnoho rokov sa petržlen používa na liečbu stavov, ako je vysoký krvný tlak, alergie a zápalové ochorenia [1].
Použitie petržlenu pri varení je skvelý spôsob, ako zvýrazniť chuť a vzhľad jedla bez pridania extra sodíka alebo soli do jedla. Petržlen je dobrý aj na kosti a imunitný systém. Má vysoký obsah stopových prvkov, ktorý je mimoriadne potrebný pri nedostatku vápnika, zinku, fosforu, železa či horčíka. V týchto prípadoch je potrebné zaviesť používanie petržlenu do vašej každodennej stravy.
Pestovanie petržlenu:
výsev semien na otvorenom priestranstve - pred zimou (od druhej polovice októbra) alebo na jar (od druhej polovice apríla) a potom každé dva týždne až do konca júla dopravníkovým spôsobom.
Osvetlenie: jasné slnečné svetlo.
Pôda: ľahká, sypká, úrodná, nie veľmi mokrá, piesčitá alebo hlinitá, s pH 6,5-7,0.
Polievanie: skoro ráno alebo po západe slnka. Koreňová petržlenová vňať sa počas vegetačného obdobia zalieva 2 krát, listová petržlenová vňať - oveľa častejšie.
Vrchný obväz: dusíkaté hnojivá pre petržlenovú vňať sa aplikujú 2-krát za sezónu, koreňové odrody na začiatku rastu sa kŕmia plným minerálnym hnojivom av auguste iba draslík-fosfor.