Cibuľa Šalotka
Hlavnou výhodou šalotky je, že netvorí jednu žiarovku, ako cibuľa, ale niekoľko. Pri výsadbe - až 10 - 12 kusov.
Listy a cibule tejto cibule sa používajú ako jedlo. Obe chutia podobne ako cibuľa, ale šalotka má jemnejšie listy a menej štipľavé cibuľky. Dozrievajú skôr, lepšie sa skladujú a neboja sa mrazu – možno ich Cibuľky sa vysádzajú súčasne so semenami – skoro na jar a neskoro na jeseň. Ale keď sa šalotka vysadí na jeseň pred zimou, šúcha sa častejšie.
Pred výsadbou treba cibuľkám odrezať krčok a namočiť na 2 dni do teplej vody (2).
Je vhodnejšie pestovať šalotky na žiarovky v dvojriadkovej schéme. Vzdialenosti by mali byť nasledovné:
medzi riadkami – 50 cm;
medzi riadkami v rade – 20 cm;
medzi rastlinami v rade – 10 – 15 cm.
Ak sa šalotka pestuje na zeleň, cibuľky môžu byť vysadené blízko seba.
Starostlivosť o šalotky na otvorenom priestranstve
Šalotka je pomerne nenáročná rastlina a môže rásť prakticky bez starostlivosti, ale na dosiahnutie maximálneho výnosu zelene a cibúľ sa oplatí vynaložiť trochu úsilia.
Polievanie. Potrebný je len v prvej polovici leta – do polovice júla. Nesmiete polievať neskôr ani v extrémnych horúčavách, inak začnú cibuľky počas skladovania hniť.
Miera zavlažovania je nasledovná: raz za 2 týždne 3 litre na 1 m2. m.
Vrchný obväz. Hnojivá sa pridávajú do pôdy pred zasiatím semien alebo výsadbou cibúľ (sadzby - na 1 m2):
humus alebo kompost - 1/2 vedra;
dusičnan amónny - 2 polievkové lyžice. lyžice;
superfosfát - 2 lyžice. lyžice;
síran draselný - 2 čajové lyžičky.
Všetky tieto hnojivá je potrebné rovnomerne rozptýliť po ploche a pôdu prehrabať.
Šalotka je nevyhnutná na získanie zelene v júli a auguste. V tomto čase perie cibule zhrubne a začne žltnúť, zatiaľ čo perie šalotky zostáva šťavnaté a jemné. Vo všeobecnosti je zeleň jemnejšia a môže sa rezať 2-3 týždne po vyklíčení. Cibuľky nie sú také ostré ako cibuľa, a čo je najdôležitejšie, dobre sa skladujú - spravidla sa dajú bez problémov skladovať šesť mesiacov.