Výška -20 cm
Veľkosť kvetinača -12cm
Oxalis Burgundy Gelb. Bordová šťaveľ kvitne drobnými kvietkami, ktoré vystupujú v kontraste na pozadí tmavobordových ďatelinovitých listov.
Oxalis alebo šťaveľ je názov rodu jednoročných a viacročných bylinných rastlín. Názov pochádza z latinského slova oxys (kyslý) a je spôsobený tým, že listy rastliny majú kyslú chuť.
Oxalis. Umiestnite do záhrady. Kvet šťavelu rastie rovnako dobre na otvorených, polotienených a zatienených miestach. Pôdy vhodné pre šťaveľ sú bohaté, s neutrálnou alebo mierne kyslou reakciou. Rastlina rastie obzvlášť dobre v odvodnených pôdach.
Oxalis. Starostlivosť. Polievanie je mierne, ale pravidelné. Odporúča sa príležitostné kŕmenie. Na zimu treba väčšinu druhov šťaveľov zakryť alebo na zimu vykopať, v závislosti od podnebného pásma. Po vysušení sa hľuzy uložia do suchého piesku. Na zimu je možné trojuholníkový šťaveľ jednoducho presadiť do kvetináča, v takom prípade si zachová svoje dekoratívne vlastnosti počas celého zimného obdobia.
Oxalis. Rozmnožovanie. Šťavel lesný je rastlina, ktorá sa rozmnožuje semenami, ako aj delením odnoží alebo hľúz. Semená pre sadenice sa vysievajú v apríli.
Oxalis. Aplikácia. Oxalis možno pestovať v skalkách, ale aj v tienistých kompozíciách v kombinácii s machmi a papraďami a sú vhodné na pestovanie pod stromami. Je to skutočne nenáročná rastlina, ktorá môže rásť na svetlom parapete v interiéri alebo dokonca v závesnom koši vonku, kde jej hrubé, šťavnaté stonky budú visieť cez okraj kvetináča.
Skladovanie pred výsadbou
Ako skladovať rastliny, ak ste balík dostali pred začiatkom sezóny výsadby? Existuje niekoľko jednoduchých pravidiel na skladovanie oxalis:
Ak sú púčiky v kľude, skladujte ich v chladničke v dierovaných vreciach s navlhčeným machom alebo v pivnici v debničkách so zeminou, teplota 0...+4 °C.
Ak začali rásť púčiky, rastlinu zasadíme do skleníka alebo do črepníka. Zimovzdorné plodiny uchovávame pri teplote +3...+5 °C, rastliny s krehkým koreňovým systémom a teplomilné plodiny vysádzame do črepníkov, udržiavame pri teplote +15…+17 °C, postupne ju zvyšujeme na +20…22 °C.
Počas skladovania pravidelne kontrolujte stav sadivového materiálu. Odstráňte poškodené, zhnité časti koreňov, odnoží a cibúľ a ošetrite fungicídom