Koreňová petržlenová vňať Cukor sa pestuje na získanie chutného a užitočného korenia, ktoré je vhodné pre všetky jedlá, ale je obzvlášť nevyhnutné pri príprave marinád. Každý koreň obsahuje veľké množstvo vitamínov, antioxidantov a ďalších užitočných prvkov. Pri jeho konzumácii sa zvyšuje imunita, telo ľahko odoláva nachladnutiu a viróze.
Opis koreňového petržlenu odrody Cukrová:
neskoré dozrievanie odrody;
· používa sa na zber zelene alebo na získanie koreňových plodín;
· korene sú mliečne, tvarom pripomínajú mrkvu;
· do 20 cm na dĺžku, do 5 cm v priemere;
· chuť je korenistá, vôňa jasná;
· používa sa ako korenie;
vhodné na komerčné pestovanie;
· vypestované zo semien;
· vysadené začiatkom apríla;
· zber je pripravený na jeseň;
· odolnosť voči poveternostným vplyvom je vysoká;
Neexistuje žiadna predispozícia k chorobám.
Pestovanie koreňového petržlenu zo semien:
S výsevom semien do pôdy na úkryt možno začať už koncom marca, keď napadne sneh. S prípravou je lepšie začať na jeseň, v tomto čase sa pôda preryje a pohnojí, pred výsadbou sa dodatočne kyprí a urobia sa v nej brázdy hlboké do 2 cm.Semená petržlenu sa pripravujú na siatie, ošetria sa dezinfekčný roztok a namočený vo vode. Vyliahnuté semená sa zasadia do pôdy, posypú sa živnou zmesou alebo popolom z dreva. V procese rastu rastliny potrebujú pravidelné, ale mierne zavlažovanie a pravidelné používanie minerálnych hnojív.